0539 675 05 38
0216 514 94 77
info@celephukuk.com

Devre Mülk Sözleşmesinin İptali (Cayma Hakkı)

Öne Çıkan Başlıklar

Devre Mülk Nedir?

Devre mülk sözleşmesi, mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı ve ya bağımsız bölümün yılın belirli dönemlerinde ve yıl içerisinde en az on beş gün olmak üzere mülkiyet hakkının devre mülk alıcısı ile satıcısı arasında yazılı olarak şartlara bağlandığı resmi şekilde yapılan sözleşmedir. Devre mülk satışı, firmalarca insanlara sıkı bir reklam faaliyeti eşliğinde satılır. Reklamlarda çoğunlukla termal suyun sağlık etkileri ve yazlık bölgelerde ise o yerin cazibesinden faydalanılmaktadır. Ancak devre mülkün termal özellikte olması zorunlu değildir.

Tanıtım için davet edilen tüketiciler yüksek müzik eşliğinde gün boyu yorulmakta ve idrak gücü düşürülmektedir. Bu reklam faaliyeti sırasında firmalar çoğu zaman tüketicileri yanıltmakta ve firmalarca özel eğitilmiş kişiler tarafından tüketici devre mülk satın almaya mecbur bırakılmaktadır.

Devre mülk sahiplerine  bir tapu verilmekte ve sözleşme tapuya tescil edilmektedir. Bu şekle uygun olarak tapu müdürlüğünde yapılmayan devre mülk satışları geçersiz olmaktadır. Bu durumda aşağıda anlatılacak olan cayma hakkı süresi geçirilmiş olsa dahi dava açılarak sözleşmenin iptali sağlanabilir. Bu hususta mutlaka bir avukata danışılmalı ve evrakların incelenmesi gerekmektedir.

yalova termal devre mülk iptali

devre mülk iptali
Devre Mülk İptali

Devre Mülk Cayma Hakkı Süresi Kaç Gündür?

Devre mülk sözleşmesinden cayma hakkı genel kural olarak 14 gün olmakla birlikte kanunda koşullara uyulmaması, sözleşmenin belirtilen zorunlu unsurları taşımaması vb. hallerde 14 günlük cayma hakkı 1 yıl süreyle uzamaktadır. Bu süreler çok önemli olduğundan mutlaka bir avukat tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

14 Günlük Cayma Hakkı

Devre mülk sözleşmesini yanıltıcı reklam ve pazarlama hileleri ile imzalayan tüketiciler ertesi sabah evine döndüğü zaman pişman olup bu sözleşmeyi nasıl iptal edebileceğini araştırmaktadırlar. Öncelikle belirtmek gerekir ki bu şekilde sözleşme imzalayan ve herhangi bir şekilde imzaladığı sözleşmeyi iptal etmek isteyen tüketicinin elini çabuk tutması gerekmektedir. Zira gerek imzaladığı sözleşme gerekse de taksitli satışlarda tüketiciden alınan senetler nedeniyle tüketiciler borçlu duruma düşmekte ve icra takipleriyle karşı karşıya kalabilmektedir. Burada kişi sözleşmeyi iptal ettiği vakit herhangi bir sebep göstermek veya cayma bedeli ödemek zorunda kalmaz. Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği ilgili hükmü gereğince tüketici, sözleşmenin imzalanmasından itibaren 14 gün içerisinde hiçbir haklı sebep göstermek zorunda kalmadan ve hiçbir cayma bedeli ödemek zorunda kalmadan devre mülk sözleşmesinden cayma hakkı sahiptir(ön ödemeli sözleşmeler hariç).

Uzamış Cayma Hakkı

Bazı durumlarda 14 Günlük Süre kaçırılmış olsa da Devre mülk İptali (Cayma) Hakkı 1 yıl süreyle uzamakta ve bu uzamış cayma süresi içerisinde cayma hakkı kullanılabilmektedir. Uzamış cayma hakkı satıcının kanunda sayılan şartları yerine getirmemesi veya eksik bırakması halinde ortaya çıkar. Uygulamada genelde ön bilgilendirme ve cayma formunun alıcıya usulüne uygun verilmemesi yahut hiç verilmemesi durumuyla karşımıza çıkmaktadır. Bu hallerde ve kanunda sayılan diğer hallerde, devre mülk sözleşmesinden cayma hakkı 1 yıl süreyle uzamaktadır.

yalova termal devre mülk iptali

devre mülk cayma hakkı
Devre Mülk Cayma Hakkı Nasıl Kullanılır?

Cayma Hakkı Nasıl Kullanılır?

Devre mülk sözleşmesinin feshi için cayma hakkı kullanılacaksa bu hak 14 günlük süre içerisinde yazılı olarak satıcıya bildirilmelidir. Bu bildirimin noter kanalıyla yapılması ispat açısından şarttır. Telefon araması ile kullanılan cayma hakkı daha sonra ispat edilemediğinden hak kayıplarına ve ispat zorluğuna neden olmaktadır. Burada her ne kadar cayma hakkı süresinde kullanılmış olsa da bir çok satıcı tüketicilerin tek başına sonraki (dava, icra takibi vs.) işlemleri yapamayacaklarını düşünerek senetleri ve yapılan ödemeleri iade etmemektedir. Bu nedenle ihtarla birlikte süre kaybetmeksizin avukata başvurulmalı ve senetlerin iptali ile yapılan ödemelerin iadesi için dava açılması gerekmektedir. Özellikle cayma hakkına ilişkin sürenin kaçırılmış ve cayma hakkının kullanılmamış olduğu durumlarda mutlaka bir avukata danışılması gerekmektedir. Çünkü cayma hakkı kaçırılmış olsa dahi devre mülk satış sözleşmesinin tapu müdürlüğünde veya noterde yapılmaması durumunda hiçbir süreyle bağlı olunmaksızın dava yoluyla sözleşmenin ve senetlerin iptali sağlanabilir.

yalova termal devre mülk iptali

Yapılan Ödemeler Nasıl Geri Alınır?

Devre mülk sözleşmesinden yasal süresi içerisinde cayılması halinde satıcı sözleşmeye istinaden tüketiciden aldığı senetleri ve ödenen bedelleri tüketiciye iade etmek zorundadır. Ancak çoğu zaman takip ettiğimiz devre mülk davalarında satıcı firmalar tüketicilerin tek başına dava açamayacağını düşünerek yapılan ödemeleri ve senetleri iade etmemektedir. Bu durumda senetlerle ilgili sorun yaşamamak için mutlaka dava açılarak senetlerin iptali ve ödemelerin iadesi talep edilmelidir. Aksi halde satıcı firma senetleri ciro edip başka birilerine devredebilir ve size karşı haciz işlemi başlatabilir.

yalova termaldevre mülk iptali

devre mülk iptal hakkı
Devre Mülk İptal Hakkı

Devre Mülk Taksiti Ödenmezse Ne Olur?

Tüketiciler, satıcı firmaların kendilerini unuttuğunu veya aramadıklarını, ödeme istemediklerini veya aradan bir süre geçmiş olmasına karşın kendilerine icra takibi başlatılmadığını yada cayma hakkını telefonla kullandığını düşünerek taksitlerini ödememektedir. Bu durumda tüketicinin ödemediği taksitler kendisinden faizi ve masraflarıyla birlikte tahsil edilebilir. Burada yapılması gereken, devre mülk sözleşmesinin iptali ve senetlerin iptali için dava açmaktır. Aksi halde satıcı taraf taksitlerini ödemeyen tüketiciye icra takibi başlatabilir ve ödenmeyen taksitleri tahsil edebilir.

Ücretsiz tatil kazandınız vb. sözlerle otellere çağrılarak psikolojik baskı ve yanıltıcı taahhüt ve reklamlarla devre mülk satın alındıysa ve iptal edilmek isteniyorsa satıcı yerine mutlaka bir avukata başvurulması gerekmektedir. Çünkü çoğu zaman satıcı firmalar kişiyi hukuki süreç konusunda kasıtlı olarak yanlış yönlendirmektedir. Ancak devre mülk davaları konusunda uzman bir avukat ile görüşülmesi halinde ise avukat tarafından kısa bir süre içerisinde doğru dava açılır siz de mahkeme kararıyla hızlı ve güvenli bir şekilde bu durumdan kurtulabilirsiniz.

yalova termal devre mülk iptali

Devre Mülk Mağdurları Ne Yapmalılar?

Devre mülk sözleşmesinden cayılması halinde satıcının tüketiciden almış olduğu bedelleri ve senetleri geri verme, sözleşmenin iptalini gerçekleştirme yükümlülüğü vardır. Ancak sözleşmeden cayma hakkınızı kullanmış olsanız dahi bazı firmalar sonraki süreçleri tüketicilerin kendi başlarına takip edemeyeceklerini düşünerek iade işlemlerini gerçekleştirmemektedir. Zira sözleşmeden cayma sonrasında üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmeyen satıcı hakkında dava/icra takibi gibi işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bu işlemlerin tek başına hukuk bilgisi bulunmayan tüketiciler tarafından yapılması uzun sürmekte, yanlışlıklara ve mağduriyetlere yol açmaktadır. Bu durumda yapılması gereken devre mülk sözleşmesinin feshi konusunda deneyimli bir avukattan yardım almaktır. Çünkü işinizi takip edecek avukat bu konuda deneyimlidir ve tüm olası durumları gözden geçirerek sizin için en uygun yolu seçer. Bu yolda da yapılması gereken her şeyi usulüne uygun olarak yapar ve süreci hızlandırır. Siz de satıcıya karşı devre mülk iptali/cayma konusunda en hızlı sonucu almış olursunuz.

Konu hakkında en güncel ve detaylı bilgiyi almak için bize ulaşabilir, sorularınızı iletebilirsiniz.İletişim için tıklayınız!

Avukat Yasin Furkan CELEP

Konu hakkındaki diğer yazılarımız;

1-Devre Mülk Satış Sözleşmesinin İptali – Hukuki Haber Net

2-Devre Mülk Cayma Bedeli – Celep Hukuk ve Danışmanlık

 

11 cevap

  1. Memet dedi ki:

    Devremülk iptal davası açmak istiyorum size nasıl ulaşabilirim?

  2. tekin dedi ki:

    devre mülk iptalini kazanan var mı acaba bana kazanamazsın iptal hakkın yok cayma bedeli ödemek zorundasın dediler benim sözleşmemde hisseli gayrimenkul sözleşmesi yazıyor nasıl iptal edebilirim sizden randevu almak istiyorum.

  3. suna dedi ki:

    Ben her defasında devre mülk iptal İçin gittiğim halde yeni bir sözleşme yapmak devremülkü yükseltmek zorumda kaldım şuan bunu ödeme gücüm yok taksitleri ödeyemiyorum fesih hakkını kullanabilirmiyim cayma ihtarı süresini kaçırdım ama tapu almadım henüz devremülk davası açarsam çok uzun sürer mi

    • Av. Yasin Furkan CELEP dedi ki:

      Sözleşme şekil şartına uygun yapılmadıysa dava açmak mümkün olabilir. Bunun dışında başka bir çok sebeple de iptal hakkınız olabilir. Bu nedenle mutlaka bir avukata başvurun ve sözleşmenizi inceletin.

  4. Hüseyin Ağar dedi ki:

    Selamun Aleykum Hocam (okuma yazmasi olmayan ve üzerinde taşinir taşinmaz bişey bulunmayan) annem
    Yalova daki bi şirketten Hisseli Gayrimenkul aldi.Bir seneyi geçti.Hicbir ücret ödemedik.İcra ya vermişler.Iptal edebilirmiyiz.

  5. Esra dedi ki:

    devremülk alalı 1 yıl olmadı ben acilen dava açmak istiyorum sizden bu hususta bilgi almak istiyorum yardımcı olabilir misiniz

  6. Yasmin E. dedi ki:

    Ben de yalovadan devremülk aldım ama beniim sözleşmemde hisseli gayrimenkul satış sözleşmesi yazıyor acaba bu farklı mı ben devremülk olarak almıştım bunu henüz 6 ay oldu alalı dava açabilir miyiz

    • Av. Yasin Furkan CELEP dedi ki:

      Hisseli gayrimenkul satış sözleşmesi esasen bir tatil hakkı değildir. Devremülk hakkından farklıdır. Ancak çoğu durumda tüketiciler yanıltılmakta, devremülk aldığını düşünen tüketicilere hisseli gayrimenkul satılmaktadır. Bu ve başka bir çok nedenle devremülk iptali mümkün olabilir. Mutlaka bir avukata danışın ve hukuki destek alın.

  7. MURAT dedi ki:

    ben Yalova’dan termal devremülk almıştım kullanmadığım halde çok fazla aidat istiyorlar tapumu almıştım ödememi de bitirdim halen iptal hakkım var mıdır paramı geri alabilir miyim sayın avukatım

  8. Halime dedi ki:

    cayma hakkı için ihtar yolladım ancak paramı iade etmediler tapu da almadım hiç kullanmadım dava açabilir miyim ne yapmam gerekiyor

Yorum yazmak için bu alanın kullanabilirsiniz.