Öne Çıkan Başlıklar
Devre Mülk Nedir?
Devre mülk sözleşmesi, mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı ve ya bağımsız bölümün yılın belirli dönemlerinde ve yıl içerisinde en az on beş gün olmak üzere mülkiyet hakkının devre mülk alıcısı ile satıcısı arasında yazılı olarak şartlara bağlandığı resmi şekilde yapılan sözleşmedir. Devre mülk sahiplerine bir tapu verilmekte ve sözleşme tapuya tescil edilmektedir. Bu şekle uygun yapılmayan devre mülk satışları geçersiz olmaktadır.
Son aylarda lüks otellerde yemekler düzenlenip, bu yemekler eşliğinde gece yarısına kadar gürültülü müzik ile insanların idrak gücü düşürülüp yorulduktan sonra devre mülk – devre tatil – hisseli gayrimenkul satış sözleşmeleri imzalatılmaktadır. Cazip gelmesi açısından satış bedeli kanuna aykırı olacak şekilde çok fazla taksitlendirilmekte ve tüketicilerden her taksit için senet alınmaktadır. Bu senetler de çoğunlukla 6502 Sayılı Kanuna aykırı olarak düzenlenmektedir. Yine bazı satıcılar, hemen bugün alırsanız veya peşin öderseniz %50 gibi yüksek oranlarda indirim yapacaklarını söyleyerek tüketicilere düşünme ve değerlendirme fırsatı vermemektedirler.
Bu oteller genelde termal havuzları olması sebebiyle de zaten tüketicileri kendisine çekmektedir. Tüketiciler termal suyun sağlık etkilerini de göz önünde bulundurarak termal devre mülk almak istemektedirler. Termal özelliği olması devre mülk için bir koşul olmadığından Türkiye’nin dört bir yanından termal özellikte olan veya termal özellikte olmayan devre mülk bulunabilir.
Nihayetinde yeterince araştırma yapmadan devre mülk satın alan tüketiciler ertesi gün ne yaptıklarını düşünmeye başladıklarında ve biraz internette araştırma yaptıktan sonra hata yaptıklarını anlamakta ve sözleşmeleri iptal ettirmek istemektedirler. Tüketiciler hemen telefona sarılıp firmayı aradıklarında “bizim avukat ordumuz var, bize hiç bir şey yapamazsın, iptal edemezsin, cayma hakkın yok, cayma bedeli ödersin, davayı kaybedersin, bu parayı ödemek zorundasın” şeklinde cevaplarla karşı karşıya kalmaktadırlar.
Biraz araştırma yapıldığında bu şekilde devre mülk satan bazı firmaların aracı kuruluş gibi hareket ederek sözleşmeler yaptıkları, satılan devre mülklerin yapımına hiç başlanmamış veya bitmemiş olduğu ayrıca alınan devre mülklerin düzgün şekilde tapuya tescil ettirilmediği, tanıtımda gösterilen otellerden farklı yerlerin tapuda devredildiği ve bu yerlerin de devre mülk olmadığı görülmektedir.
Cayma bedeli ödenir mi?
Devre Mülk Cayma Bedeli
Normal şartlarda cayma hakkını kullanan bir tüketici herhangi bir cayma bedeli/tazminat ödemekle mükellef olmaz. Uygulamada çoğu durumda cayma bedeline ilişkin sözleşmelerde yer alan hükümlerin geçersiz olduğu görülmektedir. Ayrıca sözleşmeler resmi şekilde yapılmadığında veya kanundaki usullere uyulmadan satış yapıldığında da tüketiciden cayma bedeli talep edilemez. Ancak ilgili gayrimenkul teslim alınmadan önce taksitli / peşin ödeme yapıldığı durumlarda bir “ön ödemeli satış sözleşmesi” niteliğinde satış yapıldığından satıcının sözleşme bedelinin %2’sine kadar tazminat isteyebilme durumu gündeme gelebilir. Tazminat veya cayma bedeli ödememek için tüketicinin mutlaka bir avukata başvurması ve sözleşmesini inceleterek dava açması gerekmektedir. Bu şekilde cayma bedeli ödemeden sözleşmeyi iptal edebilir ve paranızı geri alabilirsiniz.
cayma bedeli ödenir mi?
Devre Mülk Davası Açmalı Mıyım?
Devremülk sözleşmesinden cayma halinde satıcının tüketiciden almış olduğu bedelleri ve senetleri geri verme, sözleşmenin iptalini gerçekleştirme yükümlülüğü vardır. Ancak sözleşmeden cayma hakkınızı kullanmış olsanız dahi bazı firmaların sonraki süreçleri tüketicilerin kendi başlarına takip edemeyeceklerini düşünerek iade işlemlerini gerçekleştirmedikleri görülmektedir. Zira cayma hakkı sonrasında üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmeyen satıcı hakkında dava/icra takibi gibi işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bu işlemlerin tek başına hukuk bilgisi bulunmayan tüketiciler tarafından yapılması uzun sürmekte, yanlışlıklara ve mağduriyetlere yol açmaktadır. Bu durumda yapılması gereken devremülk feshi konusunda deneyimli bir avukattan yardım almaktır. Çünkü işinizi takip edecek avukat bu konuda deneyimlidir ve tüm olası durumları gözden geçirerek sizin için en uygun yolu seçer. Bu yolda da yapılması gereken her şeyi usulüne uygun olarak yapar ve süreci hızlandırır.
cayma bedeli ödenir mi?
Konu hakkında en güncel ve detaylı bilgiyi almak için bize ulaşabilir, sorularınızı iletebilirsiniz.İletişim için tıklayınız!
Avukat Yasin Furkan CELEP
Konu hakkındaki diğer yazılarımız;
1-Devre Mülk Satış Sözleşmesinin İptali – Hukuki Haber Net
2-Devre Mülk Sözleşmesinin İptali – Celep Hukuk ve Danışmanlık
11 cevap
Merhaba termal den bu 13/06/20 tarihinde hisseli gayrimenkul satış sözleşmesi imzaladım devremülk iptalleri kolay olduğu için hisseli satış yaparak konaklama imkanı sunmaktalar (yani söylenen o tabiki yalan) ödeme yapmadım 14 gün cayma hakkım bulunmakta ancak belgelerimi almak için nasıl bil yol izlemeliyim noterden sözleşme iptali için başvuru yapsam yeterli olur mu yada nasıl Bi yol izlemem gerekli
merhaba ben termal ilçesinden devremülk aldım ama sonradan araştırınca oldukça kötü yorumlar gördüm bu nedenle devremülk iptali davası açmak istiyorum. Size nasıl ulaşabilirm.
Merhaba Engin Bey, iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Ben taksitle devremülk aldım sonra 2 defa da yükselticez 2+1 e geçin sonra da yüksek kırmızıya geçin dediler hepsini yaptık taksitler çakışınca boğazıma kadar borca battım şuan çok zor durumdayım senetlerim onlarda ödemezsem icra yapacaklarmış senetlerimi nasıl geri alabilirim cayma hakkım var mı
Merhaba, henüz ödemenizi bitirmediğiniz için muhtemelen tarafınıza tapu devri yapılmamıştır. Eğer sözleşmeyi notere veya tapuya gitmeden aranızda imzaladıysanız devremülk iptali davası açılabilir. Dava sonunda devremülk iptali gerçekleşmiş olur ve senetleriniz iptal edilir. Ayrıca ödemiş olduğunuz paranın da iadesine karar verilir. Buna kesin olarak karar vermek için mutlaka sözleşmenizi bir avukata inceletin ve davanızı avukat ile takip edin.
Devremülk için fesih hakkını nasıl kullanılabilirim cayma ihtarı yolladım ama paramı iade etmiyorlar devremülk iptal davası açmak istiyorum
Merhaba, yasal süresinde cayma ihtarı yollamanıza rağmen paranız iade edilmediyse devremülk iptali davası açılması gerekmektekdir.
Düşünmeden almak zorunda kaldım taksitlerini ödeyemiyorum icra başlatılacak yakında 14 günü kaçırdım cayma ihtarı göndermedim ben devremülk iptali davası açabilir miyim
Yasal süresini kaçırmış olsanız bile cayma hakkı dışında devremülk sözleşmesinin iptali için başka hukuki sebepler olabilir. Satıcı firmalar tarafından devremülk sözleşmelerine uygulamada çok fazla kanuna aykırı maddeler konulmaktadır. Bu şekilde kanunun aradığı şartlara aykırı yapılan sözleşmeler dava ile iptal edilebilmektedir. Sözleşmenizi bir avukata inceleterek devremülk iptal davası açma hakkınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Sayın avukatım ben de dava açmak istiyorum bilgi için size ulaşabilir miyim?
bende devre mülk mağduruyum 2018 de almıştım tapuyu henüz almadım cayma hakkım var mıdır devremülk iptali yapılabilir mi avukat bey